Patroontekenen

Wil je graag een patroon van een kledingstuk leren tekenen, dan kun je kiezen voor de opleiding.

Dan leer je patronen tekenen van rokken, broeken, blouses, jurken, kinderkleding en als je het erg leuk vindt ook herenkleding. Naast het patroontekenen worden ook kledingstukken van de zelfgetekende patronen gemaakt. Daarnaast worden de fijne kneepjes van het naaien en enkele handwerktechnieken behandeld. Je leert ritsen inzetten, splitjes en knoopsgaten maken, zakken opzetten en verschillende mouwen en kragen maken.

Bij elk opleidingsvak hoort een patroontekenboek en een fijne kneepjesboek: Garneren en afwerken. Bij het vak Tailleuse wordt veel aandacht besteed aan stoffenkennis aan de hand van het boek: Textielwaren en stoffenkennis.

De opleidingsvakken bestaan uit Modinette, Costumiëre, Tailleuse en Coupeuse. Deze vakken kunnen afgesloten worden met een examen, die twee keer per jaar worden afgenomen.

Met deze diploma’s kun je al een leuke baan gaan zoeken als Coupeuse in een damesmodezaak of als model- en/of patronenmaakster in Confectiebedrijven.

Het is ook mogelijk om na het Coupeuse-examen verder te gaan met de vakken Coupeuse-Leidster, Handwerkontwerpster en Modiste. Je kunt het afsluiten met Lerares-Coupeuse en zelf les gaan geven volgens het ENSAID systeem.